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Szkoda powstała w wyniku wykroczenia
w porównaniu do szkody powstałej po wykroczeniu.

Gdy para uzyskuje dobry wynik po wykorzystaniu nieautoryzowanej informacji (UI), zysk ten

zostaje zabiera się. Przeciwnicy zazwyczaj otrzymują rekompensatę straty lub szkody.

„Zazwyczaj”, gdyż sędziowie przeprowadzają rozróżnienie pomiędzy szkodą powstałą

w wyniku (bezpośrednio w następstwie) wykroczenia a szkodą powstałą po (wskutek

działania po) wykroczeniu. Pierwsza szkoda spowodowana jest naruszeniem przepisu, druga

jest konsekwencją działania podjętego przez pokrzywdzona parę. Gdy przeciwnicy naruszają

przepisy, para, aby otrzymać rekompensatę, musi utrzymać pewien poziom dobrego brydża.

W wypadkach, w których można było łatwo uniknąć szkody, nie uznajemy, że powstała

w wyniku wykroczenia i nie dajemy rekompensaty. Chociaż nie ma uniwersalnej metody

rozróżnienia pomiędzy szkodą powstałą „w wyniku” a „po”, zasada ta jest rzeczywiście

powszechna. Podczas gdy niektórzy używają określeń „nierozsądne” lub „nadmiernie

agresywne i ryzykowne” do określenia działania, za które nie należy dać rekompensaty, wiele

komisji odwoławczych okazuje większe wymagania w stosunku do strony niewykraczającej.

Jest też zjawisko określania akcji przeciwników jako „nierozsądne”, a uważanie własnych

działań za normalne pomyłki. Z pewnością ta sprawa wymaga większej uwagi, ale nie ona

jest tematem niniejszego artykułu. Omówimy obliczenia, które należy przeprowadzić, gdy

trzeba rozróżnić szkodę powstałą w wyniku wykroczenia a powstałą po wykroczeniu.

Weźmy następujący przykład. Zawody na wysokim szczeblu. Para wylicytowała szlemika

i sędzia uznał, że nie osiągnęłaby tego kontaktu bez wykorzystania UI udostępnionego przez

tę parę. Tak więc, szlemik powinien być zdjęty, zapis skorygowany do dogranej

z nadróbkami. Ale przeciwnicy popełnili fałszywy renons, co dało lewę więcej, podnosząc

wynik do 13 lew. Uznajemy, że fałszywy renons nie został spowodowany przez zalicytowanie

szlemika przez przeciwników, więc powstała szkoda jest szkodą po wykroczeniu. Jeżeli nikt

inny nie wylicytował szlemika, para ta miałaby zero, nawet, gdyby nie popełniła fałszywego

renonsu, więc szkoda powstała po wykroczeniu z powodu fałszywego renonsu nic by tej pary

nie kosztowała, nadal otrzyma pełną rekompensatę. Ale gdy 60% par wylicytuje szlemika

i weźmie 12 lew, a 40% weźmie 12 lew na dograną, potrzebne jest rozdzielenie wyniku tej

pary na szkodę powstałą w wyniku wykroczenia a powstałą po wykroczeniu. Załóżmy, że

mamy 10 zapisów: 4 po 680, 5 po 1430 i 1 raz 1460 (ten z fałszywym renonsem). Bez

fałszywego renonsu wyniki wynosiłyby: 4 razy 3 PT i 6 razy 13 PT, zależąc od decyzji

w przedmiotowym rozdaniu. Przy dodatkowym wyniku 680 (zapis skorygowany) wyliczona

szkoda wynosi 9 PT. Po wzięciu pod uwagę fałszywego renonsu kombinacja szkody

„w wyniku„ i „po” wynosi 18 - 4 = 14 PT. Wobec tego, para wykraczająca traci te 14 PT,

a para pokrzywdzona dostaje rekompensatę tylko za część powstałą w wyniku wykroczenia,

czyli 9 PT.

Jestem skłonny do rozważenia sugestii ukarania pary wykraczającej w wysokości 9 PT

zamiast 14 PT. Wtedy nadal mają zysk z fałszywego renonsu, popełnionego przez

przeciwników, co jak założyliśmy, nie ma nic wspólnego z wykroczeniem.

To udoskonalenie nie jest łatwe do zaprogramowania, sędzia musi powiedzieć ekipie liczącej

co ma zrobić.
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Weźmy jeszcze jeden przypadek. E otwiera licytację odzywką 3♠, po której następują 2 pasy i

kontra, E pasuje, a S zgłasza 4♦. Teraz W wpada w długi namysł i pasuje. N pasuje, a E

licytuje 4♠, które wygrywa. N, mając Kxx w atu położył K na drugiej ręce, a S musiał zabić

singlowym asem. To samo dzieje się w treflach, gdy S kładzie K z Kxx, a N zabija

singlowym asem. Nikt się nie dziwi, że sędzia zdejmuje odzywkę 4♠. Ale jednocześnie

decyduje, że NS mogło uniknąć straty co najmniej 1 lewy, co dałoby wynik + 50.

Frekwens protokołu zawiera (dla NS) : 1 raz -420 (osiągnięty wynik), 2 razy - 140 (3♠ swoje),

2 razy + 150 (4♦ +1), 1 raz + 300 (4♠X -2) i 4 razy + 400 (5♦ swoje).

Frekwens w postaci tabeli wygląda następująco:

frekwencja zapis PT

4 + 400 15

1 + 300 10

2 + 150   7

2 - 140   3

1 - 420   0

Bez wykroczenia przeciwników NS uzyskałaby 6 PT (gdyż wtedy -140 daje 1 PT). Za

normalny wynik po wykroczeniu (+ 50) miałaby 4 PT. Więc szkoda powstała w wyniku

wykroczenia wynosi 2 PT, a szkoda powstała po wykroczeniu 4 PT, ta druga nie jest

rekompensowana. Strona wykraczająca traci 6 PT: różnicę w PT pomiędzy + 150 i - 420 dla

ich przeciwników.


